دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
واژهی Mycotoxin از واژهی یونانی "Mykes" به معنای "قارچ" و کلمهی لاتین "Toxicum" معنی "سم" گرفته شده است. مایکوتوکسینها مولکولهایی با وزن مولکولی پایین بوده که بهعنوان متابولیتهای ثانویه توسط قارچها بهخصوص جنسهای آسپرژیلوس (Aspergillus)، پنیسیلوم (Penicillium) و فوزاریوم (Fusarium) تولید میشوند. ایجاد بیماری توسط آلکالوئیدهای Ergot در گندم، مسمومیت غذایی Aleukia ناشی از سموم T2 در طول جنگ جهانی دوم در روسیه، شیوع بیماری X بوقلمون در انگلیس در اثر تغذیه از بادامزمینی آلوده به قارچ Aspergillus و سم آفلاتوکسین در دههی 1960، شیوع هپاتیت در سال 1974 و مرگومیر براثر اختلال در دستگاه گوارش در سال 1987 در هند به دلیل مصرف ذرتهای آلوده به سموم گونههای دو جنس قارچ آسپرژیلوس و فوزاریوم و مرگ 125 نفر در کنیا به دلیل وجود سم آفلاتوکسین در محصول مصرفی در سال 2004 ازجمله مثالهایی از ایجاد بیماری و مرگومیر ناشی از مایکوتوکسینها در انسانها و حیوانات است.