ردیابی و تشخیص مایکوتوکسین ها

نوع مقاله : مرور مقالات

نویسنده

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

واژه‏ی Mycotoxin از واژه‏ی یونانی "Mykes" به معنای "قارچ" و کلمه‏ی لاتین "Toxicum" معنی "سم" گرفته شده است. مایکوتوکسین­ها مولکول­هایی با وزن مولکولی پایین بوده که به‌عنوان متابولیت­های ثانویه توسط قارچ­ها به­خصوص جنس­های آسپرژیلوس (Aspergillus)، پنیسیلوم (Penicillium) و فوزاریوم (Fusarium) تولید می­شوند. ایجاد بیماری توسط آلکالوئید­های Ergot در گندم، مسمومیت غذایی Aleukia ناشی از سموم T2 در طول جنگ جهانی دوم در روسیه، شیوع بیماری X بوقلمون در انگلیس در اثر تغذیه از بادام‌زمینی آلوده به قارچ Aspergillus و سم آفلاتوکسین در دهه‏ی 1960، شیوع هپاتیت در سال 1974 و مرگ‌ومیر براثر اختلال در دستگاه گوارش در سال 1987 در هند به دلیل مصرف ذرت­های آلوده به سموم گونه‏های دو جنس قارچ آسپرژیلوس و فوزاریوم و مرگ 125 نفر در کنیا به دلیل وجود سم آفلاتوکسین در محصول مصرفی در سال 2004 ازجمله مثال­هایی از ایجاد بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از مایکوتوکسین­ها در انسان­ها و حیوانات است.