مرکبات با نام علمی Citrus از خانوادهی Rutacene میباشند و نخستین بار توسط پرتغالیها در قرن 16 میلادی به ایران آورده شدند و دارای سه جنس مهم با نامهای سیتروس، پونسروس و فورچونلا میباشد که جنس سیتروس دارای گونههای مهمی مانند پرتقال شیرین، نارنگی، لیموترش مازندرانی یا لیموترش ایتالیایی، گریپفروت، نارنج، لیموعمانی، بالنگ یا ترنج، توسرخ، دارابی، شادوک (دارای میوهی گلابیشکل و بزرگ است که آن را سلطان مرکبات مینامند) و لیمو خارکی میباشد. به دلیل فراوانی بالای ویتامین C این محصولات از اهمیت بسیاری برخوردارند. مرکبات تقریباً در تمام مناطق نیمه گرمسیری و بیشتر مناطق گرمسیری جهان در صورت وجود خاک و رطوبت مناسب قابل پرورش است. در ایران مرکبات بین مدار 38 تا 24 درجهی شمالی و بهطور عمده در سه منطقه قرار گرفته است که عبارت است از: الف) کمربند ساحلی دریای خزر ب) کمربند مرکزی ج) کمربند ساحلی جنوب